ФБР отново свали най-популярния сайт за продажба на нелегални стоки Silk Road

07.11.2014 | 13:12 Редактор:
ФБР отново свали най-популярния сайт за продажба на нелегални стоки Silk Road
ФБР отново свали най-популярния сайт за продажба на нелегални стоки Silk Road

Мащабна операция на ФБР успя да свали за втори път най-популярния сайт за продажба на наркотици, оръжия и други нелегални стоки Silk Road. Арестуван е администраторът на сайта, който е обвинен в трафик на наркотици, пране на пари, хакерство и използване на фалшиви документи за самоличност. Анализатори коментират, че сайтът е генерирал общи продажби на на наркотици в размер на над 8 милиона долара всеки месец.

В акцията са участвали Европол и американския департамент по вътрешна сигурност. Експерти коментират, че чрез сайта са се продавали всякакви видове наркотици, а разплащанията са се извършвали посредством виртуалната валута Биткойн.

"Silk Road и всякакви други производни водят единствено към затвора. Тези, които искат да последват пътя на обвинените киберпрестъпници, трябва да разберат, че ние ще се връщаме колкото е необходимо, за да затваряме тези криминални онлайн пазари“, коментира прокурор от Манхатън.

От ФБР потвърждават, че в операцията попадат и други сайтове за нелегални стоки и разпространение на наркотици, които работят в "тъмния интернет". В Дъблин са арестувани двама души и са конфискувани близо 250 хил, долара. Под наблюдението на ФБР са и още два сайта.

Междувременно пипалата на хакерите все повече се разпростират. Американската търговска комапания Home Depot предупреждава, че в ръцете на кибер престъпници са попаднали 53 милиона електронни адреси на нейни клиенти. В средата на септември компанията съобщи, че в резултат на атака срещу системата за плащане, хакери получили информация за 56 млн. банкови карти. От компанията предупреждават своите клиенти, че могат да станат обект на измами.