Близо 500 пожарникари се борят с огъня в Еврос, изгорели са 826 000 декара

Ветровете са се усилили през последните няколко часа

30.08.2023 | 17:06 Редактор: Михаела Димитрова
Близо 500 пожарникари се борят с огъня в Еврос, изгорели са  826 000 декара

Вече 12 дни пожарникари и доброволци водят борба с огъня в Еврос. Пламъците доближиха района Котрония, а Янули беше евакуиран. Голям противник на пожарникарите са ветровете, които са се усилили през последните няколко часа.

Евакуирани са и жителите на Сидеро. За гасенето на пожара в Еврос работят 475 пожарникари със 100 автомобила, 16 групи сухопътни, 11 самолета  "Canadair" и 7 хеликоптера. Сред пожарникарите, които се борят с пламъците в Еврос, има сили от Кипър, Германия, България, Сърбия, Франция, Чехия, Румъния, Словакия, Албания.

Българските пожарникари гасят в района на Лептокария, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според представител на Европейския съюз, пожарът в Еврос е най-мащабният в Европа. Изгорели са 826 000 дка земя. Европейската комисия обяви, че е мобилизирала най-голямата въздушна противопожарна операция в Гърция "за справяне с най-големите горски пожари, регистрирани някога в ЕС".

"Ние сме солидарни с Гърция, която се бори с опустошителните пожари. Най-голямата операция на Европейския съюз за гасене на пожари от въздуха, подчертава нашия ангажимент за бързи и ефективни колективни действия по време на криза. Нашите мисли са с народа на Гърция и ние ще продължим да работим неуморно, за да защитим живота, имуществото и околната среда. Единството и сътрудничеството в ЕС са нашите най-силни активи за преодоляване на тези предизвикателства", коментира комисарят по управлението на кризи Янес Ленарчич.

Снимка: БГНЕС