fallback

Напрежението в Хонконг отново ескалира

Най-малко трима протестиращи са били арестувани от полицията

06.11.2014 | 14:03 Автор: Теодора Георгиева

Напрежението в Хонконг отново ескалира. Сблъсъци избухнаха между продемократични протестиращи и органите на реда.

Най-малко трима души са били арестувани. Няма данни за пострадали.

Десетки полицаи, въоръжени с палки и щитове, са пристигнали в квартал Монг-Кок, където  няколкостотин активисти, борещи се за промяна в избирателната система, отново излязоха на протест. Демонстрацията за пореден път прерасна в сблъсъци с органите на реда. Напрежението ескалирало след като протестиращ бил отведен от полицията.

Повече от 30 души с маски на Гай Фокс – символ на движението Anonymous, също са се присъединили към демонстрацията. Техните искания са за по-голяма демокрация в бившата британска колония.

"Ние сме неспособни да бъдем господари в собствената си къща. Правителството ни контролира. Така че ние трябва да се изправим и да се борим за нашето избирателно право. Ние искаме да избираме свой собствен водач", коментира протестиращ.

Повече от месец основните пътища към ключови и политически сгради във финансовия азиатски център са парализирани от протестиращи.

Протестиращите настоява през 2017 Хонконг да може да избере свободно следващия си лидер, вместо да получи кандидати, минали през предварително одобрение от страна на Пекин.

 

fallback
Още от Свят
fallback