fallback

Протест под надслов „Маршът на милионите маски“ се състоя в Лондон

Най-малко десет души бяха арестувани след като демонстрациите прераснаха в сблъсъци с органите на реда

06.11.2014 | 09:10 Автор: Мариета Иванова

Протестиращи от цял свят се включиха в акция под надслов „Маршът на милионите маски“. Най-малко десет души бяха арестувани след като демонстрациите прераснаха в сблъсъци с органите на реда. До ескалация на напрежението се стигна след като полицаите са поискали от протестиращите да свалят маските си.

Демонстрантите се събрали на площад „Трафалгар скуеър“, след кoето се отправили към парламента и други локации в столицата. В хода на протеста част от протестиращите хвърляли бутилки и се опитали да избутат кордона от полицаи, посредством метални бариери на загражденията. Някои демонстранти са използвали и пиротехнически средства. „Световните лидери създават всичко. Те имат пари, имат всичко, власт, контрол. Ние обаче нямаме демокрация, нямаме“, коментира пред медиите протестиращ.

Друг участник в акцията заяви: „Недоволен съм от правомощията в света. Недоволен съм от начина, по който се движи светът, от посоката, която е поел”.

Демонстрацията е организирана от движението Anonymous, което се обявява против строгите икономии и привлича поддръжници на антикапиталистки, антивоенни и пропалестински движения. Простиращите носят маска на Гай Фокс, станала символ на Anonymous.

 

fallback
Още от Свят
fallback