fallback

Forbes: Путин е най-влиятелният човек в света за 2014 г.

За втора поредна година той победи Барак Обама в престижната класация

05.11.2014 | 21:15 Автор: Ирина Георгиева

В годината, в която Русия анексира Крим, предизвика конфликт в Украйна и подписа газово споразумение за милиарди долари с Китай, президентът Владимир Путин остана на върха. За втора поредна година той победи Барак Обама в престижната класация на списание Forbes за най-влиятелните лидери в света.

За трети път в мандата си Барак Обама губи първото място – два пъти от Путин и веднъж от китайския лидер Си Цзинпин.

"Кой е по-влиятелен – всемогъщият глава на корозираща, но все още бойна сила или окованият глава на най-доминиращата страна в света?", пита риторично Forbes. Топ пет остава непроменен спрямо миналата година.

Третото място е Си Цзинпин. Мнозина предвещават, че той ще управлява в десетилетие, в което Китай е на път да засенчи САЩ като най-голяма икономика в света.

Папа Франциск е четвърти, а германският канцлерка Ангела Меркел е пета. От шесто до десето място са Джанет Йелън, Бил Гейтс, Марио Драги, Сергей Брин и Лари Пейдж.

В класацията влизат 17 държавни глави, които управляват страни с общ БВП от 48 трилиона долара и 39 генерални директори, които контролират над 3,6 трилиона долара годишни приходи.

fallback
Още от Свят
fallback