Пожарникарите в Гърция водят денонощна и неравна битка с пламъците в Еврос

Създава се отбранителна линия за предпазване на националния парк Дадия

28.08.2023 | 09:06 Редактор: Юлиан Христов
Пожарникарите в Гърция водят денонощна и неравна битка с пламъците в Еврос

Денонощна битка водят огнеборците на огнените фронтове в гръцката област Еврос. За да не премине огънят във вътрешността на гората Дадия, противопожарните сили създадоха отбранителна линия там, където това е възможно.

Овладяването на пожарите е изключително трудно заради непочистените места в гората и силните ветрове. Според зам.-областния управител Димитрис Петрович трябва да бъде променена структурата на управление на горските пожари от съответните институции, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

От днес обаче се променя посоката на вятъра на юг, което тревожи пожарникарите да не доведе до създаването на нови огнени фронтове в посока Родопи и разрастването на вече съществуващите.

Правителствен екип ще посети Еврос днес. Той ще бъде воден от министъра на вътрешните работи Макис Воридис, придружаван от министъра за защита на гражданите Янис Економу, министъра за развитието на селските райони и храните Лефтерис Авгенакис и заместник-министъра на вътрешните работи Тодорис Ливаниос. 

От днес жителите на Еврос могат да подават заявления за обезщетение от държавата за понесените щети от пожарите.

На място действат 474 пожарникари, сред които от България, Румъния и Албания, както и военни, доброволци, самолети и хеликоптери. 36 са българските пожарникари, които са се включили с пет противопожарни автомобила. Те гасят в района на Левкими, където вчера положението беше много тежко и жителите биха евакуирани. 

Снимка: БГНЕС