fallback

Киев временно спира социални помощи за Донецка и Луганска област

05.11.2014 | 17:22 Автор: Ирина Георгиева

Киев временно спира социалните плащания за част от населението на Донецка и Луганска област. Става дума за териториите, контролирани от проруските сепаратисти в региона. Това съобщи премиерът на Украйна Арсений Яценюк.

"Докато териториите са под контрола на самозванци, правителството няма да ги спонсорира. Веднага щом териториите бъдат освободени, ще изплатим всички социални плащания." - уточни Яценюк.

Донецка област се нуждае от милиард и половина долара, а Луганска от милиард, каза Яценюк на заседание на кабинета. Той обеща Киев да продължи доставките на електроенергия за Донбас.

"Докато териториите на Донецка и Луганска област са под контрола на самозванци, няма да им отпуснем нито стотинка. Правителството няма да финансира терористи, измамници и престъпници. Всички пенсии, всички социални плащания, всички обезщетения са разчетени. Ако руските терористите се оттеглят от територията на Донецк и Луганск, ще подновим незабавно контрола върху териториите и лично ще платим на всеки човек социалната помощ, която му се полага." - коментира Яценюк.

"Правителството няма да остави хората да замръзнат, защото това би довело до хуманитарна катастрофа. Това са наши територии, това е нашия народ. Ще се справим с терористите отделно. Но зимата е близо. Затова, ако взимаме тежки решения, трудностите ще бъдат преди всичко за обикновените хора. Затова ще продължим да доставяме газ и електричество." - допълни Яценюк.

 

fallback
Още от Свят
fallback