fallback

Транспортен хаос в Германия заради рекордна жп стачка

Пет дни машинистите ще протестират с искане за 5% увеличение на заплатите

05.11.2014 | 17:11 Автор: Ирина Георгиева

Рекордна стачка парализира Германия от 5 ноември до 10 ноември. Заради протест на машинистите железници спират работа за пет дни. Сдружението на индустриалните и търговски камари в страната определи стачката като "отрова за Германия като място за бизнес".

Експерти определят стачката като най-голямата в модерната история на железниците. Пет дни машинистите ще протестират с искане за 5% увеличение на заплатите.

Акцията започна в 13 часа със спиране на товарните превози, утре работа ще прекратят и пътническите влакове и страната ще затихне до 10 ноември. Стачката ще доведе до хаос не само в столицата Берлин, но и в цяла Германия, тъй като страната се готви да отбележи 25 години от падането на Берлинската стена. Огромни ще бъдат не само транспортните неволи, но и щетите.

Институтът за икономически изследвания в Кьолн изчислява, че стачка над три дни може да струва на германската икономика до 100 милиона евро дневно. Печеливши ще бъдат собствениците на автобусни фирми, които ще заместят липсващите влакове. Машинистите в Германия са най-ниско платените водачи на транспортни средства от обществения транспорт. Средната заплата в този бранш е 1700 евро.

 

fallback
Още от Свят
fallback