fallback

Как Белият дом приема победата на републиканците

Коментар на Фил Матингли за телевизия Bloomberg от Вашингтон

05.11.2014 | 13:19 Автор: Георги Стоянов

Ти ни разказа, какво президентът вече е направил за двупартийната среща. Той проведе няколко телефонни разговора. Как мислиш, как Белият дом се справя със ситуацията в момента, освен тези телефонни разговори?

Фил Матингли: Нощта тук е спокойна. Бил разказа историята доста добре. Доста приготовления има за това, което президентът ще каже по-късно.

Той проведе тези телефонни разговори. Един от първите, на който той се обади, беше Том Котън, новоизбраният сенатор от Арканзас. Това е интересен избор.

Том Котън не е от близките поддръжници на тази администрация в Белия дом по никакъв начин.

Така че това, че президентът протяга ръка толкова рано, е показателно. Също така от администрацията бяха много ясни, че те подготвят това, което той ще каже по-късно.

Кои вероятните теми, по които Белият дом може да се опита да намери допирни точки с републиканците.

Също така обаче трябва да подчертаем, че Белият дом няма просто да се предаде, те нямат намерение да се оттеглят в сенките и искат да са активни и в бъдеще. И вероятно президентът ще се опита да наложи този тон в изказването си.

Те обявиха ли неговото изказване? То насрочено ли е? Той се очаква да коментира или ще има пресконференция? Какво знаеш за това?

Фил Матингли: За момента нищо не е обявено. Мисля, че всички очакват, че в деня след избори президентът ще направи изявление. Случаят е такъв.

Знам Марк, че съветниците на президента са се срещали доста редовно през последните няколко седмици, за да отработят сценариите, за това, което се случва сега, така че в зависимост от ситуацията да определят действията на президента.

Новата конфигурация в двете камари на американския парламент е факт от януари. Очевидно най-вероятният сценарий е Мич Маконъл да бъде избран за лидер на мнозинството в Сената.

Те са разработили план за действие. За подробностите ще трябва да изчакаме няколко дни. Но определено президентът ще направи обръщение.

Фил, имаш ли усещането, че през последните 24 часа в голяма степен Белият дом беше  подготвен за най-лошото, за това, което се случи тази нощ или те до последно се придържаха към различни оптимистични сценарии – сценарии за това, как демократите могат да запазят контрола си над сената?

Фил Матингли: Мисля, че бяха подготвени за най-лошото. Може би ще чуете, как са очаквали, че стратегията им на терен може да проработи.

Мисля обаче, че всички очакваха това, което се случи и се подготвяха за него. Може би е имало надежда, че на няколко места гласуването ще се обърне в тяхна полза, но мисля, че те имат добра преценка за ситуацията сега.

Политическата операция тук беше в унисон с това, което се случва. Президентът получаваше междинни доклади цялата нощ. Това е нещо, което те очакваха и те определено бяха подготвени.

Съвсем бърз въпрос накрая Фил. Имаше информация, че президентът Обама е бил ядосан за начина, по който демократите са се представили на тези междинни избори. Има ли нещо вярно в това?

Фил Матингли: Да, мисля че да. Вижте, Мия направи добър коментар за това, което се случи на пресконференцията по-рано.

Никой не обвини кандидатите. Но вижте, те използваха президента и неговия екип в кампанията, те изхарчиха десетки милиони долари, те дори го ангажираха да участва в реклами.

И си мисля, че ако не в Овалния кабинет, то поне сред тесния кръг от съветници на президента, които са с него от 2007,  има усещане, че са предадени.

Никой не се радва на представянето, защото не мисля, че особено много хора тук бяха въодушевени от кампаниите през последните 6 – 8 месеца.

 

fallback
Още от Свят
fallback