fallback

ДНР преговаря с експерти за пращането на отломките от сваления малайзийски самолет в Холандия

05.11.2014 | 12:11 Автор: Ирина Георгиева

Правителството на самопровъзгласилата се Донецка народна република е започнало преговори с холандските експерти за извозването до Холандия на отломките от катастрофиралия през юли малайзийски самолет в Източна Украйна. Целта на транспортирането е разследването да продължи в европейската държава.

Първият вицепремиер на самопровъзгласилата се република Андрей Пургин коментира, че процесът по транспортирането може да продължи от седмица до месец, тъй като трябва да бъде намерено решение по многобройни дребни подробности. Според него първо трябва да се извърши разминиране на района, където се намират отломките, понеже там са останали много неизбухнали мини и снаряди.

Холандските представители пристигнаха във вторник и вече са посетили мястото на трагедията и са разгледали част от отломките. Останките от самолета са разпръснати в радиус от 5 км в района на селището Грабово в ДНР. Те са разхвърляни на голяма площ и събирането им ще бъде трудно, каза Пургин. Той обеща да гарантира сигурността на експертите. 

Ако стигнем до споразумение, сигурно ще използваме пломбирани вагони, както с изпращането на тленните останки на загиналите. Освен това трябва да се договорим за видеозаписване на пътуването на влака и съпровождането му по пътя. Тъй като ще мине през територията на Украйна, искаме да избегнем възможни фалшификации, подчерта Пургин.

Междувременно холандският премиер Марк Рюте е на посещение в Малайзия във връзка с разследването на инцидента. Той заяви, че страната не планира да отнесе случая със сваления самолет до Международния трибунал в Хага. 

"Изглежда, че Международният наказателен съд не е най-подходящия за разследване на този тип бедствия. Това, което трябва да направим е чрез холандския независим съвет за безопасност да разберем се е случило." - допълни Рюте.

Според междинният доклад, изготвен от холандския съвет за безопасност, по време на инцидента е имало няколко пътнически самолет близо до злополучния лайнер. В документа не се споменава за военен самолет, който да е обстрелвал малайзийския самолет. Катастрофата на малайзийския лайнер стана на 17 юли, като при инцидента загинаха всичките 298 души на борда, от които 193-ма бяха холандски граждани.

 

fallback
Още от Свят
fallback