Републиканската партия с пълно мнозинство в Конгреса след междинния вот в САЩ

Партията спечели 52 места в 100-местния Сенат

05.11.2014 | 11:54 Редактор: Ирина Георгиева
Републиканската партия с пълно мнозинство в Конгреса след междинния вот в САЩ

Триумф на републиканците на междинните избори в САЩ. Партията получи мнозинство в горната камара на парламента, като спечели 52 места в 100-местния Сенат. Републиканците си осигуриха шестте места, които им бяха нужни за мнозинство в законодателния орган. Партията запази доминиращото си положение в Камарата на представителите, където разполага с мнозинство от 2010 г., и така пое пълен контрол над законодателния орган.

Републиканците удържаха победи в щатите Айова, Арканзас, Колорадо, Западна Вирджиния, Монтана и Южна Дакота, като по този начин спечелиха шестте места, нужни им за мнозинство в Сената. Победата на Републиканската партия, която се противопоставя на повечето инициативи на държавния глава, ще затрудни работата на президента демократ Барак Обама през следващите две години. Анализатори коментират, че изплъзването на Сената от ръцете на демократите ще лиши Обама от всякакъв лост за влияние в парламента.

Една от интересните предизборни битки се състоя в щата Колорадо. Там републиканецът Кори Гарднър измести демократа Марк Юдал. Победата беше е ключова, тъй като именно там там призидентът демократ Барак Обама спечели два пъти, а самият щат е сочен от демократите като една от техните в битката им срещу републиканците.

На фона на напрегнатия вот жителите на столицата Вашингтон подкрепиха легализирането на марихуаната. По време на време на референдум, проведен в рамките на междинните парламентарни избори, 64% от гласувалите гласуваха за пълното разрешаване на употребата на канабиса, а 29 на сто са били против. Ако резултатите се потвърдят столицата ще се присъедини към щатите Вашингтон и Колорадо, които легализираха марихуаната през 2012 година. Орегон и Аляска също гласуват за употребата на канабиса, но засега изборите там не са приключили.

Извън процентите, местата в Сената и прогнозите 102-годишна жена от Мексико гласува за първи път на изборите в САЩ, след като едва миналата година е получила американско гражданство.

След като упражни правото си на глас, Гуаделупе Портильо заяви пред NBC, че се надява действията й да вдъхновят други латиноамериканци. Призивът на 102-годишната избирателка идва на фона на все по-намаляващата избирателна активност сред латиноамериканците в САЩ, дължаща се според анализатори на липса реформа на реформи във федералната имиграционна система.