fallback

Индия спъва сделката за разширяване на БРИКС

Страната настоя за консенсус за критериите за приемане в групата

24.08.2023 | 10:36 Автор: Тодор Петров

Споразумението за разширяване на БРИКС, която в момента включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, може да позволи на десетки заинтересовани страни да поискат приемане на фона на усилията на Пекин и Москва да я утвърдят като противовес на Запада.

Сделката за разширяване на групата на водещи развиващи се страни изглежда блокирана след 11-часовите преговори, които са част от срещата на лидерите на страните членки в сряда. Това може да подкопае амбицията на блока да даде на Глобалния юг по-голямо влияние в световните дела, предава Ройтерс.

Домакинът на срещата на върха, външният министър на Южна Африка Наледи Пандор, заяви в сряда, че лидерите на БРИКС са договорили механизми за обсъждане на нови страни членки. Но представител на страна членка на БРИКС с пряка информация по въпроса заяви пред Ройтерс, че лидерите все още не са договорили окончателна рамка за приемане на нови страни.

Очакваше се споразумението да бъде прието след пленарна сесия в сряда, но запознат източник заяви, че то е било отложено, след като индийският премиер Нарендра Моди е представил нови критерии за приемане на страни членки. Индия настоя за консенсус за критериите и по въпроса за имената на кандидатите. 

Китай отдавна призовава за разширяване на БРИКС като средство за утвърждаване на многополюсен световен ред, който оспорва доминацията на Запада.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback