Руски войски се придвижвали все по-близо към границата с Украйна

Москва продължава да подготвя бунтовници в източната част на страната, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

05.11.2014 | 08:32 Редактор: Мариета Иванова
Руски войски се придвижвали все по-близо към границата с Украйна

Руски войски се придвижват все по-близо към границата с Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Reuters. Той допълни, че Москва продължава да подготвя бунтовници в източната част на страната, като ги снабдява с военно оборудване.

Изказването на Столтенберг бе направено на съвместна пресконференция в Брюксел заедно с върховната представителка на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Генералният секретар на Алианса допълни, че страните от НАТО не признават изборите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, защото са „нелегитимни“.

В същото време украинският президент Петро Порошенко е наредил на армията да изпрати подкрепления в ключови южни и източни градове в случай на нова офанзива на бунтовниците, предаде BBC. Порошенко заяви, че военни подразделения ще защитават Мариупол, Бердянск, Харков и северната част на Луганска област.

Още по темата

Решението си държавният глава е обявил след среща на Съвета за сигурност, която бе свикана след спорните избори в двете непризнати републики. Порошенко подчерта, че силите на Киев имат готовност да отговорят на настъплението на сепаратистите.

Междувременно Съединените щати предупредиха проруските бунтовници в Източна Украйна и Москва за рисковете, които носи нарушението на суверенитета на Киев и подписаното на 5 септември мирно споразумение в Минск.

Говорителят на Държавния департамент Дженифър Псаки заяви, че Вашингтон е сериозно обезпокоен от информацията на НАТО, че руски войски се намират в близост до украинската граница.

Тя предупреди, че всяка инициатива за навлизане на територията на Украйна би представлявала ново нарушение на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Реално прогнозите на анализаторите се сбъднаха, че след изборите в двете републики ще бъде сериозно нарушен мирният процес и че опитът на сепаратистите да легитимират властта си ще предизвика напрежение между Киев и Москва.

Виждаме, че вместо да се приближават до решение, конфликтът между Украйна и Русия се задълбочава.

А всъщност местните жители на двете области в източната част на страната единствено страдат от тези маневри, тъй като те искат единствено нормализиране и успокояване на ситуацията там. Нещо, което поне за момента не се очертава в близките седмици, а може би и месеци.