Как Обама изгуби Сената

Джонатан Алън от Bloomberg

05.11.2014 | 08:18
Как Обама изгуби Сената

Републиканците поеха контрола над Сената на САЩ, капитализирайки от протестния вот срещу начина, по който президентът Обама управлява икономиката, съобщава Bloomberg.

Икономиката беше най-голямата тревога на избирателите, пише Джонатан Алън от Bloomberg. Седем от 10 души са оценили условията в страната като лоши, показват предварителният екзитпол.

Пет години след края на рецесията обикновените американци все още се чувстват притеснени. Заплатите и доходите не се възстановиха, дори и при рекордните корпоративни печалби, акциите поскъпнаха почти три пъти и производството в страната на продукти и услуги нарасна над 1 трлн. Долара от нивата преди рецесията.

Демократическите съюзници на Обама поеха удара, а републиканците спечелиха мнозинство в Сената за пръв път по време на неговото президентство и добавиха още места в Камарата на представителите, която контролират от четири години. Все пак републиканците трудно могат да претендират за мандат от резултатите на 4 ноември и ще бъдат оценявани по способността им да управляват.

Повечето американци не успяха да спечелят от подема в икономиката. Коригирани към инфлацията, средните доходи на домакинствата за юли от 54 045 долара бяха с 2600 долара по-ниски от декември 2007, когато започна рецесията, според Sentier Research, цитирана от Bloomberg.

65% спрямо 31% от избирателите казаха, че САЩ са на погрешен път. Това е 12 пункта по-негативно отколкото преди 2г. и е най-песимистичният екзитпол от 1990, изоставайки само от изборите през 2008, показват предварителните резултати. Половината избиратели очакват животът да се влоши за следващото поколение.

Другите политики, които американците не харесаха: имиграционната, Обамакеър.