Републиканците поеха Сената

05.11.2014 | 07:00

Републиканците яхнаха вълната на недоволството на изборите в средата на мандата на 4 ноември и овладяха Сената с наказателния вот срещу президента Обама, който ще ограничи политическото му влияние и намали законодателния му дневен ред в последните две години от мандата му, съобщава Ройтерс.

Републиканците спечелиха места в Сената в щати, където фаворити бяха демократите, като Северна Каролина и победиха в щати, където битката щеше да е тежка като Канзас и събраха губернаторски постове в щати, в които демократите се очакваше да надделеят като дома на Обама, Илинойст.

Републиканците затегнаха контрола над Камарата на представителите и когато новият Конгрес заработи през януари, ще управляват и двете камари за пръв път от изборите през 2006.

Обама, избран за пръв път през 2008 и след това отново през 2012 призова лидерите на демократите и републиканците в Конгреса в Белия дом в петък, за да определят новия политически пейзаж.

В Кентъки сенаторът-републиканец Мич Маконъл, който бе преизбран срещу демократа Алисън Лъндерган Грим ще смени демократа Хари Райд като председател на мнозинството в Сената.

„Някои неща тази вечер не се промениха. Не очакват президентът утре да се събути и да види света по по-различен начин, отколкото тази сутрин. Той знае, че и аз няма да го видя по друг начин. Но ние имаме задължението да работим заедно по проблемите, по които можем да се споразумеем“, каза Маконъл в победната си реч в Луисвил.

Разпределението на местата в Сената според CNN.

 

Разпределението в Камарата на представителите според CNN

Губернаторските места според CNN

Към 08:00 българско време на 5 ноември 2014