Джон Кери: Отношенията САЩ-Китай сега са най-важни

04.11.2014 | 20:03 Редактор: Ирина Георгиева
Джон Кери: Отношенията САЩ-Китай сега са най-важни

Отношенията между Китай и САЩ са понастоящем най-важните във външнополитически план, заяви на 4 ноември, цитиран от France-Presse, американският държавен секретар Джон Кери, който ще посети Пекин тази седмица, предаде БТА. Кери отбеляза, че връзките между двете водещи глобални сили ще оформят в значителна степен света в 21 век.

В реч във Вашингтонския университет ръководителят на американската дипломация се обяви за засилване на двустранното сътрудничество, като не пропусна да спомене и споровете между двете страни, по-специално по въпроса за кибершпионажа.
Кери заяви, че отношенията между Китай и САЩ са най-важните в съвременния свят. Той изтъкна, че двата гиганта представляват една четвърт от населението на света и една трета от икономиката.

Държавният секретар за пореден път отбеляза, че прословутото преориентиране на Вашингтон към Азиатско-Тихоокеанският район "не е стратегическа цел, насочена срещу определена страна".

Той каза това във връзка с обвинения на Китай, че САЩ искат да оспорват регионалното им превъзходство.

По-късно на 4 ноември Кери заминава за Париж, а през седмицата ще посети Пекин, за да подготви посещението на президента Барак Обама там следващата седмица. Обама ще участва в среща на върха на Организацията за Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество в Пекин, където се очаква да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин. От Пекин започва и азиатска обиколка на Обама.