fallback

Срещу Ислямска държава се формира нова коалиция

Срещу джихадистите ще се обединят няколко държави от Персийския залив, заедно с Египет

04.11.2014 | 16:06 Автор: Мариета Иванова

Персийския залив, заедно с Египет. Освен напрежението в Ирак и Сирия, военният алианс насочва вниманието си и върху все по-голямата нeстабилност в Либия.

Все повече мюсюлмански държави, особено в Арабския свят, осъзнават факта, че никой не може да се чувства в безопасност, докато амбициите на организацията „Ислямска държава“ нямат граници.

Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт и Египет са в напреднали разговори за създаването на нова военна панарабска коалиция не само срещу джихадистите в Ирак и Сирия, но и срещу екстремизма в целия Арабски свят.

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси изглежда ще бъде моторът на новата коалиция. Още през септември той загатна за създаването й, заявявайки пред Associated Press, че регионът се нуждае от обща стратегия срещу тероризма. Международните анализатори отбелязват очевидното – държавите в Близкия Изток нямат особени традиции във военното сътрудничество, но Египет и страните от Залива имат силни общи врагове – шийтският Иран от една страна, и от друга – заплахата за тяхната сигурност от сунитския екстремизъм.

Основата на бъдещо военно партньорство е положена – специални части от всички държави-участници вече проведоха съвместни военни учения.

В същото време боевете между джихадистите и техните противници на терен в сирийския гард Кобане и Ирак продължава. Това даде повод на френският външен министър Лоран Фабиюс да използва трибуната на Le Figaro и да призове за спасяване на град Алепо. Причината-умерените сирийски бунтовници са изправени пред смазване от лоялните на Башар Асад сили и джихадистите. Игнорирането на Алепо би изправило 300 хиляди мъже, жени и деца пред ужасен избор: смъртоносна обсада на града от режима или варварството на терористите от „Ислямска държава". Според Фабюс има вероятност падането на града да доведе до „износ на вътрешен хаос в Сирия към нестабилните съседи Ирак, Ливан и Йордания".

 

fallback
Още от Свят
fallback