fallback

Меркел изрази недоволство от поведението на Русия към Украйна

Няма причини да се вдигнат европейските санкции срещу Русия

04.11.2014 | 15:57 Автор: Ирина Георгиева

Няма причини да се вдигнат европейските санкции срещу Русия, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред Associated Press, предаде БТА. Според агенцията Меркел е изразила недоволство от поведението на Русия към Украйна и продължава да желае дипломатическо решение на украинската криза. По думите й събитията от края на миналата седмица показват "колко трудно е дори да се спазват сключени споразумения, ако погледнем незаконните избори". 

Русия подкрепи състоялите се в неделя избори на контролираните от бунтовниците територии в Източна Украйна. Според правителството в Киев и Запада тези избори са в нарушение на мирните споразумения от Минск, припомни агенцията. 

"Русия още не съдейства по начина, който бихме желали, особено що се отнася до Луганск и Донецк", каза Меркел в Берлин на конференция, организирана от Съюза на германските работодатели.

"Минските споразумения трябваше да бъдат основата. Така че икономическите санкции бяха неизбежни и за момента няма причина за вдигането им." - подчерта канцлерът. 

В публикувано на 4 ноември интервю в The Guardian и още няколко европейски вестника новият пръв дипломат на ЕС Федерика Могерини казва, че е за санкциите срещу Русия, но си задава въпроса доколко те ще повлияят. По думите й за всички е ясно отражението на санкциите върху руската икономика, но "истинският въпрос е дали те ще станат елемент, който ще промени значително политическия подход на Русия към кризата". Могерини казва, че това е все още "открит въпрос" и отговорът на него трябва да дойде от руските власти, предаде Associated Press.

 

fallback
Още от Свят
fallback