Още хора искат евакуация в Гърция заради пожарите, разпалват се нови огнища

Силните ветрове усложняват гасенето, обявиха властите

21.08.2023 | 18:00 Редактор: Вяра Димова
Още хора искат евакуация в Гърция заради пожарите, разпалват се нови огнища

Пет пожарни фронта действат в Гърция: Еврос, Виотия, Кавала, Родопи и Евия. В гората Дадия се появи ново огнище, което горя миналата година. В село Продромос, Виотия, овчар загина трагично в опит за спаси животните си. В непосредствена готовност са лодка на бреговата охрана, патрулна кола и частни лодки в морския Район "Артаки", за да подпомогнат за евакуацията на гражданите, поради избухването на пожара в Псачна, ако е необходимо. Това съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Като предпазна мярка около 60 души се качиха на две риболовни лодки на плажа Сарти във Виотия, където по-рано бушуваше голям пожар в село Продромос. Ситуацията с пожара в Родопите остава сложна и са евакуирани жителите на две области.

Пожарът на остров Евия продължава да гори. Огънят се разпространил на огромен фронт в цялата област. През последния час са получени две съобщения на телефон 112 с молба да бъдат евакуирани от района. Първото съобщение моли жителите, които са в Южна Псачна, да се преместят в Псачна, докато други, които са от северната страна на Артакис, ги молят да се преместят в Артаки.

Пожар е започнал в Района на Профитис Илиас, много близо до сградата на университета, придобил е големи размери. В момента наземните и Военновъздушните сили, пожарникарите и доброволците, се опитват да спрат фронта на пожара, за да не се разпространи към близката гора.

През последния час пожарникарите отцепиха църква в района и успяха да я спасят. Това е църквата "Света Параскева". Според местните жители щетите са безброй, фронтът се разпростира върху големи площи и са заплашени къщи.

"Земята е изгоряла, но не и къщите и конструкциите. Огънят е далеч от домовете, но вземаме предварителни мерки. Силните ветрове усложняват гасенето", каза Йоргос Псатас, кмет на Дитион-Месапия. В същото време дебели изпарения покриха Василикос, част от Халкида, както и по-голямата част от Артака.

Според съответното съобщение на пожарната, в района работят 92-ма пожарникари с трима туристи, 30 автомобила, три самолета и два хеликоптера, както и 19 френски пожарникари с 4 автомобила, доброволци от района и техника на местните власти. Ситуацията в Еврос остава много критична.

Друг пожар избухна в Ано Дросини, Родопи. Според пожарната служба огънят гори в селските райони и горите. На място работят 23-ма пожарникари с 11 водни превозни средства, докато три самолета също осигуряват въздушна помощ.

Благодарение на усилването на наземните и въздушните пожарни сили, пожарът, избухнал в района на "Гибрена" в покрайнините на гората Дадия, е потушен, според пожарната служба. На място работят 36 пожарникари с 12 водни превозни средства и туристическа секция, докато два самолета и хеликоптер оказват помощ при гасенето от въздуха.

Има съобщения за пожар, който гори в участък, който е останал непокътнат по време на големия пожар през миналата година. Заповед за евакуация са изпратени до жителите на още три области.

Снимка: БГНЕС