Какви са приоритетите на новата Европейска комисия

Коментар на Джеймс Нойгер за телевизия Bloomberg от Брюксел

04.11.2014 | 12:31 Редактор: Георги Стоянов
Какви са приоритетите на новата Европейска комисия

Джим, ще говорим за интернет регулациите и кибер сигурността, но всъщност няма ли основната работа на новата Комисия да е да убеди Великобритания да остане в Европейския съюз?

Джеймс Нойгер: Определено Жан-Клод Юнкер е правилният човек да се опита да направи това. Той е най-дълго служилият премиер в историята на ЕС.

Той е прекарал живота си в сключването на междуправителствени сделки. Той знае, че националните правителства, а не институциите в Брюксел, управляват ЕС.

Той също така беше единственият кандидат за този пост, който предложи Великобритания да пре договори условията за членството си.

Така че е още по-иронично, че Великобритания и особено Дейвид Камерън нападнаха Юнкер.  Сега те трябва да работят с него.

Какво може да очакваме Джим по отношение на икономиката и еврото?

Джеймс Нойгер: 28-те комисари приличат много самата Европа, въплъщавайки националните и политически противоборства на континента.

Така че ако вземем икономиката, политиката около еврото ще се определя от Пиер Московичи, френски социалист, който не е много голям фен на фискалните икономии и Валдис Домбровски, латвиец, който е апостол на икономиите.

И резултатът вероятно ще е някъде по средата.

Джим, какво може да очакваме около анти тръстовото разследване срещу Google и някои други технологични компании?

Джеймс Нойгер: Част от незавършената работа на комисаря за защита на конкуренцията Маргарете Вестагер, включва анти тръстово разследване срещу Google, както и разследване на определени данъчни облекчения в Люксембург, Ирландия и Холандия, от които се възползват компании като Apple и Star Bugs.

Имаме и въпроси около корпоративното управление в интернет и дали ЕС трябва да има специален закон, който да гарантира правото да бъдеш забравен.

Така че всички тези въпроси вероятно ще намерят отговори през следващите 5 години.

Джим, благодаря ти много, че се присъедини към нас днес. Разбира се, това е история, която ще следим отблизо. Това беше Джим Нойгер за новините на Bloomberg oт Брюксел.