fallback

В САЩ се провеждат междинни избори за членове на Конгреса

Очакванията са републиканците да спечелят мнозинство в Сената

04.11.2014 | 08:56 Автор: Мариета Иванова

В Съединените щати днес- 4 ноември, ще се проведат междинни избори за членове на Конгреса. Очакванията са републиканците да спечелят мнозинство в Сената, което може да им осигури контрол и в двете камари на парламента.

Надеждите на демократите са да запазят преднината си от десет места в Сената, срещу тях обаче, действат сериозни фактори, като рекордно ниският рейтинг на Обама и състоянието на икономиката. Ако републиканците поемат контрол над Сената, последните две години от мандата на Обама могат да се превърнат в сериозно изпитание, въпреки че и компромисите не са изключени.

Окончателните резултати няма да бъдат оповестени във вторник вечерта, тъй като има вероятност кандидати в щатите Луизиана и Джорджия да участват в балотаж през декември или януари.

Междинните избори ще определят американската политика в следващите две години и след това. Въпреки решаващия ми характер вотът не се радва на широка популярност и традиционно бележи ниска избирателна активност. Последните проучвания показват, че 58% от републиканците са сигурни, че ще гласуват, докато при демократите процентът е 44.

 

fallback
Още от Свят
fallback