Марин Райков потвърди: Българите, уличени в шпионаж във Великобритания, са в затвора

Подължават да излизат нови факти по темата

17.08.2023 | 18:33 Редактор: Искра Ангелова
Марин Райков потвърди: Българите, уличени в шпионаж във Великобритания, са в затвора

По последна информация тримата българи заподозрени в шпионаж в полза на Русия са в затвор във Великобритания. Това са потвърдили властите в страната пред посланика ни в Лондон - Марин Райков.

Днес продължават да излизат нови факти по темата. В продължение на 10 години Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са използвали апартамент в Западен Лондон, недалеч от военновъздушната база Нортхолт, която се използва от властта, включително и от кралското семейство, за полети в чужбина. Това пише британският "Телеграф".

Също така в медиите, соченият за ръководител на групата Орлин Русев, се описва като "Агент 007", заради същите инициали в имейл адреса му.

Става ясно още, че къщата за гости в Грейт Ярмут, сочена за щаб квартира на предполагаемите руски шпиони, е собственост на 47-годишната Ирина Първанова - българска бизнесдама, която я е купила през 2021 година. Няма информация обаче, тя да е свързана с групата.

Италианските медии пък подчертават, че тримата са притежавали и фалшиви италиански паспорти, както и документи за самоличност от други държави.