Меркел се противопостави на Камерън за имиграцията в ЕС

Коментар на Тони Чучка за телевизия Bloomberg от Берлин

03.11.2014 | 16:31 Редактор: Георги Стоянов
Меркел се противопостави на Камерън за имиграцията в ЕС

Колко сериозно е това предупреждение от страна на Меркел? Тя и Камерън са представяни в пресата тук като дост близки.

Тони Чучка: Първо не трябва да забравяме, че Меркел иска Великобритания да остане в ЕС. Тя е казала това публично много пъти. Тя не оставя място за съмнение в това отношение.

Остава обаче въпросът, в каква степен Дейвид Камерън може да прокарва своя вътрешен дневен ред без това да раздразни Меркел. А този път очевидно точно това се е случило.

Тя вече направи сходен коментар след последната среща на ЕС, ако си спомняте миналата седмица. И сега тя повтори това пред Der Spiegel.

Защо в крайна сметка тя иска да задържи Великобритания в ЕС? Тя винаги е протягала ръка на Камерън в тези моменти на напрежение с UKIP. Това е в неин интерес, както и в интерес на Камерън, така ли е?

Тони Чучка: Да, в много отношения това е така. Тя казва, че страна като Великобритания със своя традиционен свободен пазар е изключително важна за ЕС и че те са партньори по отношение на определени реформи в ЕС.

От друга страна обаче на няколко пъти Камерън се е оказвал много труден партньор. Той се противопостави на Меркел и на всички останали, ако си спомняте, при избора на Жан Клод Юнкер за президент на Европейската комисия.

Имаше и други подобни случаи и Меркел винаги е протягала ръка на Камерън. Поне така вижда нещата тя. Сега обаче изглежда, че в пясъка е прокарана черта.

От време на време ни обземат тези моменти на голяма националистическа гордост, която се проявява в анти – ЕС настроения, но след това бързо я забравяме. Цялата тази история с Юнкер и новата комисия беше серия от подобни сблъсъци. Къде се намираме по отношение идеята за единна Европа сега?

Тони Чучка: Това определено е въпрос за милион долара. Това което знаем обаче, е, че както и в миналото, независимо какво казват критиците, Меркел неизменно е отстоявала принципа за обединена Европа. Особено когато картите са свалени на масата.

Спомняте си Гърция преди няколко години, когато се говореше за напускането на Гърция. Сега говорим за напускане на Великобритания.

Разделянето на ЕС не е в интерес на Германия. Меркел казва това през цялото време и мисля, че това е повече от просто една фраза.

Тя казва, че Европа може да е играч на световната сцена единствено, ако остане единна.

Освен това виждате риска, че веднъж след като ЕС започне да се разпада заради национализъм или различия в политиките, този процес ще е трудно да бъде спрян.