fallback

Милен Керемедчиев за обвиненията в шпионаж: Може би това е начинът Русия да влияе в България

Посолството ни в Лондон не е било известено за задържаните българи

15.08.2023 | 19:04 Автор: Юлиан Христов

Българин, който е работил с единия от задържаните в Лондон за шпионаж - Бисер Джамбазов, разказа че през 2021 година Джамбазов е бил председател на комисия. Казал му е, че работи като шофьор в здравната служба на Великобритания.

"По никакъв начин не ми е хрумнало като идея, че като сме участвали в избори, има някакъв шанс да бъде шпионин на някаква държава", каза Атанас Цветански.

По думите му Джамбазов и Катрин Иванова са били двойка.

"Именно участието на лица, заподозрени за шпионаж в полза на Русия е най-обезпокоителното в този случай", коментира бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемeдчиев.

"Трябва да се направи много сериозен анализ как български граждани са ангажирани в изборите зад граница, защото може да се окаже, че това е един от основните начини за влияния на Русия в България", обясни той.

От българското посолство в Лондон заявиха, че британските институции не са информирали дипломатите ни за задържането на тези три лица. Възможно е това де е станало по тяхно желание. Британските органи се съобразяват, ако задържан чужд гражданин не иска да бъде уведомявана неговата страна.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback