Милен Керемедчиев за обвиненията в шпионаж: Може би това е начинът Русия да влияе в България

Посолството ни в Лондон не е било известено за задържаните българи

15.08.2023 | 19:04 Редактор: Юлиан Христов

Българин, който е работил с единия от задържаните в Лондон за шпионаж - Бисер Джамбазов, разказа че през 2021 година Джамбазов е бил председател на комисия. Казал му е, че работи като шофьор в здравната служба на Великобритания.

"По никакъв начин не ми е хрумнало като идея, че като сме участвали в избори, има някакъв шанс да бъде шпионин на някаква държава", каза Атанас Цветански.

По думите му Джамбазов и Катрин Иванова са били двойка.

"Именно участието на лица, заподозрени за шпионаж в полза на Русия е най-обезпокоителното в този случай", коментира бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемeдчиев.

"Трябва да се направи много сериозен анализ как български граждани са ангажирани в изборите зад граница, защото може да се окаже, че това е един от основните начини за влияния на Русия в България", обясни той.

От българското посолство в Лондон заявиха, че британските институции не са информирали дипломатите ни за задържането на тези три лица. Възможно е това де е станало по тяхно желание. Британските органи се съобразяват, ако задържан чужд гражданин не иска да бъде уведомявана неговата страна.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 1
Ха-ха-ха
преди 11 месеца
А онези в правителството и в НС на коя държава са шпиони, че Кермедчиев послъгва доста за наличието единствено на руски шпиони? Вместо да застане зад сънародниците ни, които са заподозрени, а не осъдени за шпионаж, той ги обявява за престъпници, също като Христо Грозев, който ги е издал, а той самият работи за едно чуждо разузнаване. Значи било престъпно да бъдеш нарочен за руски шпионин, но ако си на някоя съюзническа държава, то това било престижно.Нямам думи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Извод
преди 11 месеца
Руски шпиони в МО,.в емиграцията, в дипломацията,даже не се крият в политиката....по проядена държава от руски шпиони ...няма в ЕС. Когато умре последният руски шпионин,той ще бъде българин.Ув,просто и продажно племе сме. Сигнализирай за неуместен коментар