fallback

Ще пламне ли отново конфликтът в Украйна

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

03.11.2014 | 14:13 Автор: Георги Стоянов

Обединените нации казват, че изборите са незаконни. Много страни казват, че са незаконни, но според мен реалният проблем тук от гледна точка на инвеститорите, от перспективата на нашата аудитория, е какво ще се случи в резултат на всичко това.

Реалният въпрос е дали това ще доведе до нови санкции срещу Русия. Има такава възможност.

Не толкова заради самото гласуване, ние знаем какво се е случило или поне това, което бунтовниците ни казват. Те казват, че са гласували стотици хиляди.

Основните кандидатите за двата региона в източната част на страната са победили с голяма преднина. Това поне сочат предварителните резултати.

Тук обаче започват въпросите, защото никой не признава легитимността на изборите. Трябва да следим какво ще направи Русия.

Дали Русия ще признае резултатите от тези избори, как ще го направят? Миналата седмица те казаха, че ще го направят.

Германският външен министър Щайнмайер публикува коментар в Twitter преди час и половина, че руските действия ще бъдат оценени през призмата на обещанието им да зачитат териториалната цялост на Украйна.

Руснаците подписаха задно с украинците документ, който наричат споразумението от Минск. 

Според украинците и западните наблюдатели в Минск в рамките на това споразумение няма място за тези избори. Те противоречат на това споразумение.

Така че ако преговорите за газта, които бяха проведени миналата седмица, са понижили напрежението, защото поне този спор е приключен за сега, то изборите са налели масло в огъня.

Чухме европейският комисар за външните работи, която каза, че това е поредното препятствие, с което ще трябва да се справим.

Дали ЕС ще въведе нови санкции или не. Според мен другият притеснителен момент е това, което самите бунтовници, включително лидерът на донецкия регион казват.

Той не говори само за легитимността на гласуването. Той заяви, че няколко украински града като Мариупол, който е на фронтовата линия, трябва да са част от тяхната територия.

Те повториха нееднократно през последните няколко седмици, че са готови да атакуват тези градове и украинските  сили там,  за да ги превземат.

Така че именно това трябва да следим - дали отново цялата тази история няма да излезе извън контрол.

Конфликтът тлее, имаше доста насилие, но сега има риск ситуацията да се влоши.

 

fallback
Още от Свят
fallback