Човешка грешка може да e причина за катастрофата на космическия апарат Virgin Galactic

Рaзследването е установило преждевременно активиране на една от системите, които подпомагат излитането на апарата

03.11.2014 | 12:04 Редактор: Ирина Георгиева
Човешка грешка може да e причина за  катастрофата на космическия апарат Virgin Galactic

Човешка грешка може да бъде една от причините за катастрофата на космическия апарат Virgin Galactic. Ръководството на Националния борд по транспортна сигурност съобщи, че разследването е установило преждевременно активиране на една от системите, които подпомагат излитането на апарата. В същото време специалистите са категорични, че по останките от резервоарите няма следи от експлозия.

Кристофър Харт, директор на Националният борд по транспортна сигурност обясни, че един от аеродинамичните компоненти на машината е променил ъгъла си на атака преди предварително планувания момент.

"Официалния доклад за причината за катастрофата ще бъде готов до една година. Не е изключено тази грешка на втория пилот да се окаже в основата на случилото се." - коментира Харт.

Иначе до този момент всичко се е случвало по план – освобождаването на апарата от носителя е станало без проблем. Добре е функционирала и задвижващата система. 

"Аеродинамичните елементи променят позицията си и две секунди след това се случи разпадането на апарата. Това е важен момент в разследването и бъдещите ни анализи." - заяви Харт.

Друго важно заключение на този етап е, че по резервоарите, окислителите и двигателят няма следи от огън, няма знаци на експлозия. 
От екипа, работещ по проекта Virgin Galactic са категорични, че изпитателния полет не е бил прибързан. Учените са категорични ,че двигателят и всички системи са били тествани достатъчно на земята и във въздуха, изразявайки пълна готовност за сътрудничество с разследването.