fallback

Обама прави последни опити да увеличи подкрепата за демократите на междинните избори

Социолози очакват републиканците да вземат контрола в Сената и да засилят позициите си в Камарата на представителите

03.11.2014 | 09:09 Автор: Мариета Иванова

Американският президент Барак Обама прави последни опити да спаси резултата на демократите на предстоящите на 4 ноември 2014 междинни избори в САЩ.

Прогнозите на социолозите са, че републиканците ще успеят да вземат контрола и върху американския Сенат, както и да засилят на позициите си в Камарата на представителите, където и сега имат мнозинство.

Причините за ниския рейтинг на Обама са икономиката и липсата на резултати в имиграционната политика.

Кампанията беше доминира от инициативи за събиране на милиони долари средства за политическа агитация. В последните дни Барак Обама се посвети на срещи  с граждани в градове, в които рейтингът му е най-нисък.

В неделя той избра Кънектитът, където демократът губернатор Дан Маллой води равностойна борба с републиканеца Том Фоули. Ако последните усилия на демократите не успеят, това ще означава тотална загуба на позиции в Конгреса и все по-големи трудности за президента Обама.

Трудности със законопроектите, свързани с имиграционната реформа или промените в климата, както и възможни нови спънки на Обамакеър не са изключени.

По-големият залог е за президентските избори през 2016 година и анализаторите считат, че агресивна стратегия от страна на републиканците може да ги лиши от шанс за равностойна изборна борба с демократите, които от своя страна имат силен кандидат - Хилари Клинтън.

Освен това с нарастване на управленските правомощия за републиканците, расте и отговорността им. А решенията в областите борба с тероризма, реакцията на случаите на ебола и вълненията на расова основа във Фъргюсън не са от лесните.

 

fallback
Още от Свят
fallback