Обама прави последни опити да увеличи подкрепата за демократите на междинните избори

Социолози очакват републиканците да вземат контрола в Сената и да засилят позициите си в Камарата на представителите

03.11.2014 | 09:09 Редактор:
Обама прави последни опити да увеличи подкрепата за демократите на междинните избори
Обама прави последни опити да увеличи подкрепата за демократите на междинните избори

Американският президент Барак Обама прави последни опити да спаси резултата на демократите на предстоящите на 4 ноември 2014 междинни избори в САЩ.

Прогнозите на социолозите са, че републиканците ще успеят да вземат контрола и върху американския Сенат, както и да засилят на позициите си в Камарата на представителите, където и сега имат мнозинство.

Причините за ниския рейтинг на Обама са икономиката и липсата на резултати в имиграционната политика.

Кампанията беше доминира от инициативи за събиране на милиони долари средства за политическа агитация. В последните дни Барак Обама се посвети на срещи  с граждани в градове, в които рейтингът му е най-нисък.

В неделя той избра Кънектитът, където демократът губернатор Дан Маллой води равностойна борба с републиканеца Том Фоули. Ако последните усилия на демократите не успеят, това ще означава тотална загуба на позиции в Конгреса и все по-големи трудности за президента Обама.

Трудности със законопроектите, свързани с имиграционната реформа или промените в климата, както и възможни нови спънки на Обамакеър не са изключени.

По-големият залог е за президентските избори през 2016 година и анализаторите считат, че агресивна стратегия от страна на републиканците може да ги лиши от шанс за равностойна изборна борба с демократите, които от своя страна имат силен кандидат - Хилари Клинтън.

Освен това с нарастване на управленските правомощия за републиканците, расте и отговорността им. А решенията в областите борба с тероризма, реакцията на случаите на ебола и вълненията на расова основа във Фъргюсън не са от лесните.