Започнаха изборите за президент на Румъния

02.11.2014 | 08:33
Започнаха изборите за президент на Румъния
Започнаха изборите за президент на Румъния

/Снимка Ziua/

Румънците се очаква да изберат министър-председателя Виктор Понта за президент на страната на изборите, започнали в неделя, показват проучванията на общественото мнение преди изборите.

Бившият прокурор и любител на автомобилизма, който стана най-младият министър-председател в ЕС преди две години, Понта се очаква да спечели първия тур с 14 кандидати, но не и достатъчно гласове, за да избегне балотажа на 16 ноември, коментира Ройтерс.

Според агенцията президентството на Понта би донесло повече стабилност в една от най-бедните страни в Европа, преживяваща мъчителна рецесия и икономии във време на глобално забавяне и която направи умерен напредък в изпълнение на икономическите реформи по споразумението с МВФ.

Като министър-председател Понта се бореше със своя най-голям враг, досегашния президент Траян Бъсеску, когото се опита да отстрани от власт на референдум 2012 – действие, предизвикало силна критика от ЕС и свалила леята до рекордно ниски нива.

„Инвеститорите са силно разтревожени от румънската политика, което предизвика разпродажби на валутата“, каза Деметриус Ефстатиу, директор на CEEMEA Strategy, Standard Bank Plc, цитиран от Ройтерс.

Избирателните секции в Румъния отвориха в 07:00ч. на 2 ноември и ще затворят в 21:00ч. вечерта.

Социалдемократът Понта води с 13% пред либерала и бивш кмет на Сибиу, Клаус Йоханис в сондажите преди вота, съобщава Bloomberg.

Кампанията бе засенчена от акции в домовете на висши членове на социалдемократическата партия, предизвикани от обвинени от страна на президента Бъсеску, че Понта е бил в шпионажа преди да влезе в политиката. Понта отрича обвиненията. Той обеща на избирателите да повиши жизнения стандарт и пенсиите.

„Опозицията е блокирана в манталитета на сребърния куршум, в очакване отнякъде да се появи нещо, което да унищожи Понта“, казва Адриан Момару, анализатор, цитиран от Bloomberg.

Според проучване от 23 октомври, проведено сред 1124 респонденти, проведено от IRES, очаква се Понта да спечели 43%, Йоханис 30%.

Сред останалите кандидати са подкрепената от Бъсеску бивш министър на туризма Елена Удрея и бившият премиер Калин Попеску Таричану, които имат съответно 8% и 6% подкрепа според проучването на IRES.

Проучване от 2-8 октомври сред 1058 души, проведено от INSCOP показва 10 пункта преднина за Понта пред Йоханис.

Сегашният президент Траян Бъсеску е на поста от 20 декември 2004г.

 

Вижте още видеото.