fallback

Бурята "Ханун" отне живот в Южна Корея, хиляди са евакуирани

Стихията нанесе щети на жилищни сгради и предизвиква наводнения и свлачища

10.08.2023 | 14:18 Автор: Вяра Димова

Силната тропическа буря "Ханун", която след Япония връхлетя и Южна Корея, е причинила смъртта на поне един човек, съобщи южнокорейската национална новинарска агенция Йонхап, цитирана от ДПА.

Бурята нанесе щети на жилищни сгради и предизвиква наводнения и свлачища.

67-годишен мъж е открит в безсъзнание до преляла река в югоизточния град Дегу, като по-късно е била констатирана смъртта му. Жена в инвалидна количка е в неизвестност, като се предполага, че е била завлечена от реката.

"Ханун", който първо беше тайфун, преди да отслабне до тропическа буря, връхлетя югоизточното крайбрежие на Южна Корея тази сутрин. По данни на националната метеорологична служба бурята се придвижва бавно на север, като се очаква да навлезе над Северна Корея.

Хиляди хора бяха призовани от властите да се евакуират от домовете си поради риска от наводнения. Южнокорейските телевизии информират за пропаднали крайбрежни пътища и паднали дървета в пристанищния град Пусан. Много пътища в други райони са затворени, като причина и там са наводнения и свлачища, а стотици самолетни полети и железопътни курсове са отменени, съобщи БТА.

Още преди да бъде връхлетяна от "Ханун", Южна Корея разпореди да се преустановят дейностите на открито в рамките на международна среща в крайбрежен район, събрала десетки хиляди скаути.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback