fallback

Новата Европейска комисия официално встъпи в длъжност

Новият председател Жан-Клод Юнкер каза, че дневният ред е труден и обеща да се захване за работа докато Европа е изправена пред сериозни политически и икономически предизвикателства.

01.11.2014 | 20:18 Автор: Теодора Георгиева

 В изявление по случай официалното встъпване в длъжност, Жан-Клод Юнкер изтъкна,че сега е моментът да се започне работа, защото проблемите пред Европа не могат да чакат. Той даде акцентира, че от днес той и екипът му ще работят усилено, за да осигурят на Европа обещаното ново начало.

Новата Еврокомисия е изправена пред редица предизвикателства.

Анализатори коментират, че безспорно най-големите са икономическите, а именно търсене на мерки за икономическо съживяване, борба с безработицата, план за инвестиции и придържане към строгите бюджетни правила.

Юнкер и екипът му са изправени и пред други трудности, като кризата в Украйна, заплахата Ислямска държава и разпространението на коварния вирус ебола.

В състава на новата Еврокомисия влизат четирима бивши премиери, петима бивши вицепремиери и 19 бивши министри. Изпълнителният орган на Европейския съюз е разделен седем условни тематични групи, всяка от които се оглавява от заместник-председател.

Още по темата

Сред тях е българският представител Кристалина Георгиева, на която са поверени бюджета и кадровата политика на Еврокомисията.

Повече в следващото видео:

 

 

fallback
Още от Свят
fallback