Хиляди гърци излязоха на протест срещу строгите мерки за икономии

01.11.2014 | 20:09 Редактор: Теодора Георгиева
Хиляди гърци излязоха на протест срещу строгите мерки за икономии
Хиляди гърци излязоха на протест срещу строгите мерки за икономии

С плакати „Отказваме да живеем на трохи“, протестиращи от всякакви възрасти затвориха улиците около сградата на парламента в южната ни съседка. Демонстрацията е организирана от Комунистическата партия, главно заради високите проценти на безработица. Новите данни показват, че равнището на безработица е 26, 4%.

Протестиращите споделят разтревожено, че  често работниците в туристическата индустрия  например са зле платени и претоварени с работа.

Ние сме тези, които плащат цената на тези строги мерки ежедневно. Нашите семейства вече са достигнали точката на бедност. Стига толкова, коментира протестиращ.

Откакто навлезе в рецесия през 2008 г., икономиката на Гърция се е свила с повече от една четвърт, потискана от мерките за строги икономии, наложени от международните кредитори след първия спасителен пакет на страната през 2010 г.

Но най-голямото предизвикателство на правителството ще бъде избирането на нов президент през февруари, който трябва да бъде одобрен от парламента с квалифицирано мнозинство от най-малко 180 гласа.  По-рано правителството на гръцкия премиер Андонис Самарас получи вот на доверие от парламента, но с неубедителен резултат.

Анализатори коментират, че именно този резултат прави несигурна способността на  Самарас да събере необходимите 180 депутати, за да осигури победа на своя кандидат за президент до февруари 2015 г.

Повече в следващото видео: