fallback

Военни взеха властта в Буркина Фасо

01.11.2014 | 11:49

Офицер от президентската гвардия в Буркина Фасо взе властта на 1 ноември с обещанието да проведе избори в западноафриканската страна след оставката на дългогодишния президент Блез Компаоре.

Компаоре подаде оставка на 31 октомври след два дни протести срещу опитите му да промени конституцията и да удължи 27-годишния си мандат начело на страната. Най-малко трима души бяха убити при щурма на демонстрантите срещу парламента и опожаряването му.

Шефът на ген. щаб, ген. Оноре Траоре, лоялен на Компаоре обяви на 31 октомври, че поема президентския пост временно, но предложението му бе отхвърлено от демонстрантите и група по-младши офицери.

След съобщенията за ожесточена престрелка в района на президентския дворец рано сутринта на 1 ноември, полк. Исак Зида, командир на президентската гвардия, обяви по радиото, че той поема властта.

Бившият президент Компаоре е заминал за съседна Гана, съобщава АФП. След това вероятно ще се оттегли в Кот Д'Ивоар.

Полк. Исак Зида, командир на президентската гвардия отмени Конституцията.

Събитията в Буркина Фасо кара експерти като Робер Бурги, роден в Дакар експерт по проблемите в Африка да подозират, че могат да засегнат целия континент.

Кризата се следи внимателно от САЩ и бившата колониална сила, Франция, най-близките съюзници на Компаоре, пише Ройтерс. По време на управлението на Компаоре Буркина Фасо стана ключов съюзник на Запада в операциите срещу Ал Кайда в Западна Африка.

fallback
Още от Свят
fallback