fallback

Учени направиха революционен пробив при овладяването на ядрения синтез

Учените са извлекли още по-голямо количество енергия

07.08.2023 | 19:00 Автор: Тодор Петров

Американски учени обявиха пробив в опитите за възможно най-ефективното възпроизвеждане на енергия. Те са постигнали положителен баланс при реакция на ядрен синтез. Експериментът е вторият от декември миналата година насам.

Експериментът е повторен на 30 юни, съобщи лабораторията "Лорънс Ливърмор". Учените са извлекли още по-голямо количество енергия. Повече отколкото е вложена- с използване на лазери. Изследователите са фокусирали лазер, за да получат сливане на два леки атома в един по-тежък, при което се отделя енергия. 

За обнадеждаващи резултати съобщиха още при първия експеримент през декември миналата година от Администрацията за ядрена сигурност на САЩ. 

"За първи път експериментът беше проектиран така, че термоядреното гориво да остане достатъчно горещо, достатъчно плътно и кръгло, и достатъчно дълго време, за да се възпламени и да произведе повече енергия, отколкото лазерите са депозирали. Около два мегаджаула навътре, около три мегаджаула навън – печалбата е 1,5. Производството на енергия отне по-малко време, отколкото е необходимо на светлината, за да измине един инч", обясни Марвин Aдамс от Администрацията за ядрена сигурност на САЩ.

От американското министерство на енергетиката уточниха, че по време на опита за кратко е постигнат синтез, при който са се отделили 3,15 мегаджаула енергия, докато лазерът е приложил 2,05 мегаджаула върху целта. Учените отдавна знаят, че ядреният синтез захранва Слънцето и се опитват да осъществят подобна реакция и на Земята.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС  

fallback
Още от Свят
fallback