Барозу „предаде“ властта на новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер

Юнкер заяви, че въпреки трудните времена, в които Барозу е бил начело на ЕК, той винаги е намирал решения на основата на солидарността

31.10.2014 | 15:52 Редактор:
Барозу „предаде“ властта на новия председател на ЕК  Жан-Клод Юнкер
Барозу „предаде“ властта на новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предаде на символична церемония „властта” на новоизбрания

Още по темата

председател Жан-Клод Юнкер. Комисията на Юнкер встъпва в длъжностна официално от утре- 1 ноември.

Барозу беше изпратен под продължителните аплодисменти на присъстващите досегашни служители на Европейската комисия. Новият господар на председателското кресло Жан-Клод Юнкер откри черно-бял портрет на Барозу, поставен в „алеята на славата” в централата на комисията, където са снимките на останалите досегашни председатели на институцията.
58-годишният португалец застана начело на Европейската комисията на 22 ноември 2004 г., като 5 години по-късно бе избран за втори мандат.

Барозу определи десетте години начело на Комисията като „изключителни”, с големи трудности, но и твърде важни в политически план, а и за него лично. В шеговит тон той сравни дейността на Еврокомисията с футболен съдия, който никой не обича, тъй като се налага да показва жълти и червени картони.

От своя страна, Жан-Клод Юнкер заяви, че въпреки трудните времена, в които Барозу е бил начело на Комисията, той винаги е намирал решения на основата на солидарността. По думите му има неща, които са по-големи и важи от нашите собствени биографии, като едно от тях е, че Барозу винаги е успявал, когато е необходимо, да нарича нещата с истинските им имена.