fallback

Учени от Северна и Южна Америка обсъдиха мерки срещу вируса ебола

Постигнато е споразумение за подготвяне и обучение на здравни специалисти от цяла Латинска Америка

31.10.2014 | 09:40 Автор: Мариета Иванова

Държавни служители от САЩ и здравни експерти от Латинска Америка и страните от Карибския басейн се събраха на конференция в Хавана, за да обсъдят борбата със смъртоносната болест. Сред споразуменията, които са били постигнати, е подготвянето и обучението от страна на Куба на здравни специалисти от цяла Латинска Америка за лечение на вируса.

До момента Куба е обучила 461 свои лекари и медицински сестри за лечение на заразени с ебола. Освен обучението на медици, Островът на свободата заедно със Съединените щати ще изпрати 3 хиляди военни инженери, медицински персонал и войски, които да работят заедно с американските военнослужещи в засегнатите от смъртоносната болест страни в Западна Африка.

Ден преди срещата, американският президент Барак Обама заяви, че на територията на Съединените щати може да се появят още случаи на ебола, докато не бъде премахнато огнището в Западна Африка. Той подчерта, че е от изключителна важност Вашингтон и международната общност да спрат разпространението на ебола, но допусна, че дотогава в Съединените щати може да продължат да се появяват единични случаи на болестта. По последни данни на Световната здравна организация заразените с ебола по света вече са близо 14 хил. души, а починалите от смъртоносния вирус са над 5 хиляди.

 

fallback
Още от Свят
fallback