fallback

Италиански съд заведе дело срещу представители на рейтинговите агенции Fitch и S&P

Обвинението е за пазарна манипулация

29.10.2014 | 14:59 Автор: Ирина Георгиева

Италиански съд в южния град Трани заведе дело срещу представители на международните рейтингови агенции Fitch и Standard and Poor's по обвинения в пазарна манипулация. Обвинението първоначално възнамерявало да включи в делото и Moody's, но прокурорите се отказали от тази идея. Процесът започва на 4-и февруари 2015 г. 

Пред съда ще бъдат изправени петима настоящи и бивши служители на Standard and Poor's и един на Fitch. Те са обвинени, че са публикували докладите си с негативни оценки в часове, в които борсите са отворени и са нанесли големи щети на фондовите и облигационни пазари.

Standard and Poor's коментира, че обвиненията са "напълно неоснователни и не са подкрепени с каквито и да било доказателства".

Fitch от своя страна съобщи, че не приема обвиненията на съдията и е сигурна, че агенцията и служителите й ще бъдат оправдани в бъдеще.

Делото за пазарни манипулации и злоупотреба с класифицирана информация е знак за широкоразпространеното в Италия мнение, че рейтинговите агенции са изиграли значителна роля в разгарянето на световната финансова криза. През февруари Сметната палата на Италия започна да разследва Standard and Poor's, Fitch и Moody's. Според институцията необоснованото понижение на кредитния рейтинг на Италия е струвало на Ботуша 234 милиарда евро.

 

fallback
Още от Свят
fallback