fallback

Русия отчете спад в износа на петрол от пристанищата в Балтийско и Черно море

Доставките от пристанищата Приморск, Уст-Луга и Новоросийск са паднали до 1,17 милиона барела на ден

27.07.2023 | 12:51 Автор: Юлиан Христов

Морските потоци на суров петрол на Русия от пристанищата на Балтийско и Черно море паднаха до най-ниското си ниво от седем месеца, докато Москва със закъснение прилага съкращенията, които обеща за март.

Доставките от пристанищата Приморск, Уст-Луга и Новоросийск са паднали до 1,17 милиона барела на ден през седмицата до 23 юли, спад от 625 000 барела на ден спрямо предходната седмица, според данни от проследяване на кораби, наблюдавани от Bloomberg и потвърдени от други източници на данни.

Спадът беше частично компенсиран от по-високите потоци от Козмино в Тихия океан, но доставките в цялата страна все още са намалели с 311 000 барела на ден спрямо предходната седмица до 2,73 милиона барела на ден. Сега те са намалели с 1,48 милиона барела на ден от пика през последната седмица на април.

Цифрите подкрепят идеята, че Москва спазва ангажимента да не предлага доставки на световния пазар заедно със своите съюзници в коалицията производители ОПЕК+. Също така сега е подходящ момент за Русия да намали доставките предвид съживяването на вътрешното рафиниране на петрол и скорошния край на субсидиите за снабдяване на местния пазар с гориво.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

fallback
Още от Свят
fallback