Лавров: Русия ще признае резултатите от изборите в Украйна

Лавров изрази надежда за съставянето на структурно правителство в Украйна

27.10.2014 | 16:33 Редактор: Ирина Георгиева
Лавров: Русия ще признае резултатите от изборите в Украйна

Русия ще признае резултатите от изборите в Украйна. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров. В телевизионно интервю той посочи, че Москва ще признае и резултатите от насрочения от бунтовниците за 2 ноември парламентарен вот в източната част на Украйна. По думите му изборите в районите на Донецк и Луганск "ще бъдат важни за легитимирането на властите там".

Сергей Лавров изрази надежда за съставянето на структурно правителство в Украйна, което да работи за смекчаване на напрежението в страната и в отношенията ѝ с Русия.

"Ще признаем резултатите от тези избори, защото е много важно за нас Украйна най-накрая да има власти, които не се борят помежду си, да не теглят страната към Запада или към Изтока, а да се заемат с реалните проблеми, пред които е изправена страната." - коментира Лавров.

Руският външен министър посочи като приоритети за Киев решаването на социално-икономическите проблеми и изпълнението на споразуменията от Минск. Димпломатът призова за честни и свободни избори самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск.

"Смятаме, че това е един от най-важните направления на мирното споразумение в Минск. Така че ние очакваме, че тези избори ще се проведат, както е договорено в документа и ние, разбира признаем резултатите от тях. Нашите очаквания са, че тези избори ще бъдат честни и свободни и че никой отвън няма да се опитва да пречи." - допълни Лавров.

Междувременно на 28 октомври руското министерство на извънредните ситуации изпрати около 50 камиона с хуманитарна помощ за населението в Донецката и Луганската област. Това е четвъртият конвой с помощ, който Москва изпраща за пострадалите от военния конфликт в Източна Украйна. По-рано Русия осигури две пратки с помощ за Луганската и една за Донецката област.