fallback

Един месец от масовите демонстрации в Хонконг

Четири седмици по-късно броят на протестиращите значително е намалял

28.10.2014 | 00:00 Автор: Ирина Георгиева

На 28 октомври се навършва един месец от началото на масовите демонстрации в Хонконг. Четири седмици по-късно броят на протестиращите значително е намалял, но все още най-непримиримите продължават да окупират улиците на азиатския финансов център. Месец по-късно, стотици палатки продължават да се редят по улиците на Хонконг въпреки вятъра и дъжда. Протестиращите изпитват смесени чувства – постижение, загуба, изтощение.

"За хората и студентите в Хонконг това е огромно вдъхновение. Преди това винаги си мислех, че като един студент или обикновен човек, не можеш да направиш нищо и приемаш тихо и кротко политиката на правителството." - коментира протестиращият Ирис Чуан.

"През целия ми живот, аз съм на 67 години, този месец беше най-трудният период в живота ми. Всичко, което можем да направим е да чакаме. Не знам как ще се развива бъдещето. Нямам много очаквания." - заяви един от протестиращите.

На 28 септември десетки хиляди протестиращи заляха улиците на Хонконг. Демонстрантите се защитаваха с чадъри, за да се предпазят от сълзотворния газ и лютивия спрей, използвани от полицията. Причината за общественото недоволство е настояването през 2017 г. Хонконг да може да избере свободно следващия си лидер, вместо да получи кандидати, минали през предварително одобрение от страна на Пекин.

 

fallback
Още от Свят
fallback