Украинската икономика разчита на връщането от чужбина на 4,5 млн. души

Повече от половината са жени, които биха спестили 10% от БВП на страната

24.07.2023 | 18:05 Редактор:
Украинската икономика разчита на връщането от чужбина на 4,5 млн. души
Украинската икономика разчита на връщането от чужбина на 4,5 млн. души

Възстановяването на украинската икономика ще зависи от това дали бежанците ще се завърнат в страната. По данни на Киев от началото на войната страната са напуснали повече от 6 млн. души, от които 68% са жени и деца. Мъжете на възраст 18-60 години подлежат на мобилизация и нямат право да напускат страната, освен след специално разрешение.

2,8 млн. от бежанците от Украйна са жени в трудоспособна възраст и ако те не се върнат в родината си, това ще коства около 10% от брутния вътрешен продукт отпреди началото на войната, изчислява Александър Исаков, експерт от Bloomberg Economics.

Това е най-лошият сценарий и означава загубата на около 20 млрд. долара годишно. Част от тях може да бъде временно покрита от финансовата помощ от ЕС в размер на 12,5 млрд. евро, която ще бъде отпускана в продължение на четири години.

Дори и преди войната Украйна беше в демографска криза с коефициент на плодовитост от 1,2, или едно от най-лошите в Европа нива. Сега със загиналите и инвалидизираните по време на войната трудовата сила ще бъде недостатъчна за икономическото възстановяване.

Украйна има амбициозна цел за възстановяване след войната и удвояване на икономиката си до 2032 г. Министерството на икономиката обаче изчислява, че за реализацията на плановете не достигат 4,5 млн. работници. Но този липса може да бъде покрита - от върналите се бежанци, 60% от които са образовани, и от чужденци.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка, архив: БГНЕС