ИД публикува видео, според което град Кобане е под контрола на джихадистите

Продължителността на видеото е пет минути и половина

28.10.2014 | 08:21 Редактор: Ирина Георгиева

Терористичната групировка Ислямска държава публикува видеозапис, според който пограничният сирийски град Кобане е под контрола на джихадистите. Продължителността на видеото е пет минути и половина, но автентичността му се проверява. На него се вижда облечен в черно мъж, който се разхожда из руините на града. Предполага се, че това е британският заложник Джон Кантли.

Видеото започва с кадри, които показват от високо опустошения град. Мъжът в черно обяснява, че се намира в град Кобане – зона, която сега е изцяло под контрола на ислямистите. По думите му в града не изглежда да има други групи, различни от бунтовниците на Ислямска държава.

Във видеото се опровергават твърденията на западните медии, че ислямистите отстъпват. Джон Кантли, който се предполага, че е във видеото, нарича град Кобане ужасен пример за несъгласието на хората да помогнат на тези, които се борят с Ислямска държава. Той е фотожурналист, който е отвлечен в Сирия през ноември 2012 година. По-рано екстремистите от Ислямска държава екзекутираха двама американци и един британски хуманитарен работник.

Междувременно Пентагонът потвърди, че Ислямска държава разполага със средства за противовъздушна отбрана. По думите на представител на американското министерство на отбраната, САЩ предприемат всички необходими мерки, за да намалят рисковете, свързани с използването на противовъздушна отбрана от страна на екстремистите.