fallback

Сеул: Ядрена атака на Северна Корея слага край на режима на Ким Чен Ун

Прогнозата дойде от Сеул

21.07.2023 | 10:26 Автор: Вяра Димова

Използването на ядрени оръжия ще означава "край" на режима на Ким Чен Ун, заяви Сеул, след като Пхенян заплаши с ядрено отмъщение заради нарастващото разполагане на американски военни сили на полуострова, предаде АФП.

Отношенията им са в една от най-ниските си точки в историята, като Северът увеличава тестовете на оръжия, докато Сеул и Вашингтон засилват военното сътрудничество. Министърът на отбраната на Пхенян предупреди, че посещението тази седмица на американска подводница с ядрени оръжия в Пусан - първото от 1981 г. насам - може да достигне правния праг за използване на ядрените оръжия на Севера.

Миналата година Северна Корея прие широкообхватен закон за ядрените оръжия, в който се посочват редица сценарии - някои от тях неясни - при които тя може да използва ядрените си оръжия, включително превантивни ядрени удари, ако бъде заплашена.

Както Сеул и Вашингтон "ясно са заявили" и преди, "всяка ядрена атака срещу Алианса ще бъде посрещната с незабавен, съкрушителен и решителен отговор", заяви Министерството на отбраната на Сеул в изявление. Ако това се случи, "севернокорейският режим ще бъде изправен пред своя край", добави то, цитирано от БГНЕС.

Посещението на американската подводница в пристанището е "легитимен отбранителен отговор" на продължаващите ядрени заплахи на Пхенян, заяви министерството.

Посещението беше договорено по време на пътуването на южнокорейския президент Юн Сук Йол до Вашингтон през април, когато той и президентът на САЩ Джо Байдън отправиха подобно строго предупреждение към Пхенян за крайните последици от използването на ядрени оръжия.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback