Предизвикателствата пред новия украински парламент

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

27.10.2014 | 16:38 Редактор: Георги Стоянов
Предизвикателствата пред новия украински парламент

Какво е различното тогава около този парламент?

Райън Чилкот: Доста нови лица. Има една партия, която се нарича Самопомощ, която получи 13% от гласовете.

Тя се появи от нищото и е изцяло съставена от нови лица. Така че това, което наистина е различно около този парламент в сравнение с последния парламент, е че последният парламент, дори след революцията през февруари, беше като цяло съставен от поддръжници на бившия президент Янукович.

Така че от политическа гледна точка революцията беше извършена едва на половина, а тези избори наистина я приключиха.

Също така е интересно, че Арсени Яценюк, премиерът на Украйна, неговата партия по предварителни данни е спечелила толкова гласове, колкото партията на президента.

Това е човек, който през март ми каза, че ще е най-мразеният премиер в украинската история.

Може би той не беше толкова мразен. Причината поради която той каза това, беше, че трябваше да проведе тези реформи, които можеха да се отразят на популярността му.

Вероятно една от причините, поради която той е по-популярен отколкото си мислеше, е, че той просто не се наложи да проведе някои от тези реформи, защото поддръжниците на Янукович не му позволиха.

Те влизат и в новия парламент. За сега имат 7,5% от гласовете, така че минават бариерата от 5%. Техният брой обаче е доста оредял.

Така че в парламента има нова кръв и преобладаващите партии са проевропейски.

Какви са предизвикателствата пред този нов парламент?

Райън Чилкот: От една страна имаме икономиката. Това е най-слабо представящата се икономика в цяла Европа. По данни на МВФ през тази година тя ще се свие с 10%.

След това имаме гривнята – най-слабо представящата се валута в света. От началото на годината тя е поевтиняла с 37%.

Много хора се опасяват, че сега, след парламентарните избори, правителството и централната банка ще позволят на гривнята да поевтинее дори още повече, защото те искат да задържат инфлацията ниска. Ниска означава около 15%.

В допълнение на това те трябва да намерят газ, за да има с какво да се отопляват през зимата. Те нямат достатъчно газ.

Това означава, че те ще трябва да постигнат сделка с руснаците. Следващите разговори, както знаете, са в сряда.

И разбира се, те трябва да постигнат някакво примирие с Русия и подкрепяните от Русия бунтовници.

Да незабравяме, че 15% от украинските избиратели не са гласували на тези избори, а 10% от избирателните райони не са участвали, защото про руските бунтовници не позволиха провеждането на избори там.

Руснаците казват, че тези региони трябва да проведат свои собствени избори. Украинците искаха да имат някаква автономия над тези територии като изборите бъдат проведени в същия ден – вчера.

Бунтовниците обаче казаха не, ще проведем избори по-късно.

Русия признава ли тези избори?

Райън Чилкот: Русия казва, че ще признае изборите, но, разбира се, те вече настояват, че ако хората от тези региони не бъдат представени в новото правителство, тази ситуация трябва да бъде коригирана.

Бяха ли честни изборите?

Райън Чилкот: Опозицията казва, че това са били едни от най-нечестните избори в цялата история. По-късно ще чуем позицията на наблюдателите.

Не съм в позицията да направя оценка. Да незабравяме обаче, че една пета от страната е доста дестабилизирана, така че би било честно да признаем, че условията за тези избори не са били идеални.