Напрежение в Унгария, заради въвеждането на данък върху интернет трафика

Активистите дадоха 48-часов ултиматум на властите да се откажат от данъка

27.10.2014 | 09:12 Редактор: Ирина Георгиева
Напрежение в Унгария, заради въвеждането на данък върху интернет трафика

Хиляди унгарци излязоха на улицата на масов протест срещу въвеждане от 2015 г. на данък върху интернет трафика. Критиците му настояват, че освен финансова тежест, той представлява и ограничаване на фундаменталните демократични права и свободи на гражданите. Активистите дадоха 48-часов ултиматум на властите да се откажат от данъка. В противен случай, на 28  октомври в Будапеща ще стане арена на още по-масова демонстрация.

Още по темата

Първоначалните планове включваха въвеждането на такса в размер на 150 форинта (62 цента) за всеки използван гигабайт интернет. Данъкът ще се плаща не само от доставчиците на интернет услуги , но и от потребителите, като според властите мярката е логично продължение на таксите за телефонни разговори и текстови съобщения, които правителството обяви през 2011 г.

"Гражданите не само ще бъдат ограничени откъм реални, обективни политически новини, но и от получаването на информация за целите на тяхното образование! Това е недопустимо в 21 век!" - заяви организаторът на протеста Балас Гулиас.

Заради недоволството на гражданите, управляващата пaртия нa премиера Виктор Орбан – ФИДЕС, обяви че още днес ще предложи на парламента промяна на законопроекта и въвеждането на месечен таван от 700 форинта или 2,27 евро за индивидуалните потребители.

"Връзките на хората в интернет не трябва да бъдат ограничавани! Нека таксуват цигарите, алкохола, но не и това! Децата учат много от интернет." - допълни демонстрантът Кристина Наги.

Демонстрацията в Будапеща беше организирана от Facebook група, която има повече от 210 хил. последователи. Недоволните окупираха постъпките около Министерството на икономиката, издигайки лозунги с надпис: „Унгария се отдалечава от Европа“.

В един момент те вдигнаха своите мобилни телефони, осветявайки с тях сградата, преди да се впуснат в марш по Площада на героите. Някои активисти дори обстрелваха сградата на управляващата партия ФИДЕС с части от стари компютри. Резултатът – счупени прозорци и разклатено доверие към премиера Виктор Орбан.

Унгария се готви да стане първата страна, въвела данък върху интернет.

Това е поредната от необичайните икономически политики, въведени от президента Виктор Орбан и партията Фидес.

Нели Крус, бивш комисар по телекомуникациите каза за Файненшъл таймз, че мярката може да навреди на дигиталната икономика на Унгария.

"Едностранните данъци върху интернет не са добра идея. Те ще увеличат цените за достъп до интернет за потребителите", каза Крус, отбелязвайки, че Унгария е под средното за ЕС ниво на използване на интернет, широколентов достъп и дигитални регулации.