fallback

Втори тур на президентските избори в Бразилия

Според социологически проучвания, президентът и кандидат на левицата Дилма Русеф е изгубила част от преднината

26.10.2014 | 10:43 Автор: Ирина Георгиева

В Бразилия се провежда втория тур от президентските избори. Според социологически проучвания, президентът и кандидат на левицата Дилма Русеф е изгубила част от преднината, но продължава да води пред съперника си социалдемократ Аесио Невес. И двамата кандидати обещаха да дадат тласък на най-голямата икономика в Латинска Америка и да я направят по-конкурентоспособна.

Повече от 140 милиона бразилци ще отидат до урните, за да решат кой ще управлява държавата в следващите четири години. В навечерието на изборите стотици поддръжници на настоящия президент Дилма Русеф заляха улиците в град Порто Алегре, където Русеф ще гласува. Тя се слави с голямо доверие заради социалните програми, които въведе.

По време на последния си митинг тя изрази увереност, че бразилците ще си спомнят какво е направила тя и правителството й по отношение на борбата с бедността, социалното подпомагане и осигуряване на образование и здарвеопазване за бедните. Нейните политика вдигнаха близо 40 милиона бразилци от крайната бедност. Тя призова всички да отидат до урните, защото гласуването е важно упражнение в демокрацията.

"Най-бедните и най-богатите, всички трябва да имат еднакво отношение към властта. Това засилва нашата демокрация. В тези избори имаме ясни планове. Участието на всеки е от изключително важно значение. Сигурна съм, че това е голямо събитие в страната ни." - заяви Дилма Русеф. 

Русеф обаче е изправена и пред редица обвинения в корупция и свръх разходи за подготовката на провелото се тази година Световно първенство по футбол. 

Анализатори коментират, че ако спечели нейният опонент Невес, облагите на Русеф ще бъдат изложени на риск, тъй като той ще управлява от името на елита богатите. 

 

fallback
Още от Свят
fallback