fallback

Украйна избира нов парламент

Според социологическите проучвания безспорен лидер се очертава да бъде блокът на президента Петро Порошенко

26.10.2014 | 10:24 Автор: Ирина Георгиева

На 26 октомври в Украйна се провеждат предсрочни парламентарни избори. Според социологическите проучвания безспорен лидер се очертава да бъде блокът на президента Петро Порошенко, който има за цел страната да продължи по проевропейския път. Вотът обаче е помрачен от продължаващия конфликт с проруските бунтовници в източната част на страната. В редица райони на Донецка и Луганска област, изборите няма да се състоят.

Половината от общо 450-те депутати ще бъдат избрани с пропорционална избирателна система от партийни листи, при бариера от 5 на сто за влизане в парламента. Останалите депутати ще бъдат избрани от едномандатни избирателни райони. От ЦИК съобщават, че някои райони от анексирания от Русия през месец март полуостров Крим, както и в райони на Донецка и Луганска област, няма да се проведат избори. Много от хората в Донецк игнорират вота и се опитва да оцелеят в тези трудни времена, като се редят на опашки за безплатна храна и чай.

"Първоначално дадохме заявка за храна за близо 700 души. Впоследствие броят им рязко се увеличи, тъй като започна да става студено." - заяви Татяна, служител в столова.

Правителството на Украйна се надява, че парламентарните избори ще помогнат за стабилизирането на държавата. Президентът Петро Порошенко изрази надежда, че вотът ще допринесе за прочистването на парламента от лоялни хора на сваления украински президент Виктор Янукович.  

Изборите ще дадат и легитимност на прозападното ръководство на Украйна срещу натиска на Русия, посочи Порошенко. 

Гласуването се провежда на фона на нестихващото напрежение в източните региони на Украйна, въпреки подписания на 5 септември в Минск меморандум за прекратяване на огъня. Страната е изправен аи пред енергийна криза след като Русия прекъсна доставките на газ заради неплатени сметки от страна на Киев към Газпром. Украинската икономика се срива. Анализатори прогнозират БВП на държавата да падне между 7 и 10% през тази година. 

Украинският премиер Арсений Яценюк предупреди за възможни опити на Русия да дестабилизира парламентарните избори в Украйна и нареди да се засилят мерките за сигурност с цел предотвратяване на терористични актове.

 

fallback
Още от Свят
fallback