fallback

"Ще спечелим предимство": Украйна получи касетъчните боеприпаси от САЩ

По думи на генерал Олександър Тарнавски украинските военни са ги получили, но не са ги използвали

14.07.2023 | 12:12 Автор: Михаела Димитрова

Украйна е получила касетъчните боеприпаси, които САЩ обещаха, че ще доставят, като те могат "радикално да променят" ситуацията на бойното поле. Това заяви командващият Таврийската оперативно-стратегическа групировка войски бригаден генерал Олександър Тарнавски, предаде Си Ен Ен.

По негови думи украинските военни са ги получили, но не са ги използвали.

"Врагът също разбира, че след като получим тези боеприпаси, ние ще спечелим предимство", каза ген. Тарнавски, като добави, че руснаците ще се откажат от тази част от районите, където тези боеприпаси ще се използват. Решението къде ще се използват касетъчните бомби ще се вземе от висшето ръководство.

Междувременно от Белия дом заявиха, че доставката на касетъчните боеприпаси за Украйна е само временна мярка докато производството на артилерийски снаряди в страната достигне ниво, което може да задоволи нейните нужди. Касетъчните боеприпаси ще бъдат съвместими с американските 155 мм гаубици, които Украйна получи от САЩ по-рано.

"Украйна няма никакъв интерес да използва касетъчните боеприпаси близо до цивилното население", коментира секретарят на отбраната в САЩ - Лойд Остин.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback