Путин: "Вагнер" не съществува юридически, участието в онези събития буди съжаление

"Въпросът за легализирането на частни военни компании не е лесен", обясни руският президент

14.07.2023 | 07:32 Редактор: Михаела Димитрова
Путин:

Въпросът за легализирането на частни военни компании не е лесен, той трябва да бъде обсъден от правителството и Държавната дума, но засега юридически такива компании, включително "Вагнер", не съществуват. Това заяви Владимир Путин, цитиран от "Комерсант".

Президентът смята, че в ситуацията около "Вагнер" всичко е "много просто и очевидно за руското общество. "Обикновените войници на "Вагнер" се биеха с достойнство. Фактът, че те участваха в онези събития, буди съжаление", добави Путин.

Държавният глава подчерта, че на среща с представители на "Вагнер" в Кремъл на 29 юни е дал "оценка на това, което са направили на бойното поле, а от друга страна, на това, което са направили по време на събитията от 24 юни", а също така "показа възможни варианти за по-нататъшно преминаване на тяхната служба, включително за бойни цели", предаде БГНЕС.

Според "Комерсант" Путин е предложил на участниците в срещата няколко варианта за работа, включително с техния непосредствен командир, под чието ръководство бойците на "Вагнер" са служили през последните 16 месеца.

"Можеха всички да се съберат на едно място и да продължат да служат. И нищо нямаше да се промени за тях. Те щяха да бъдат водени от същия човек, който беше истинският им командир през цялото това време. Мнозина кимнаха, когато казах това. Основателят на "Вагнер" Пригожин, който седеше отпред и не видя това, каза след като изслуша: "Не, момчетата не са съгласни с такова решение", обясни Путин.

В четвъртък Путин взе участие в пленарната сесия на Форума за технологии на бъдещето в Москва, след което отговори на въпроси на медиите. 

Снимка: БГНЕС